Home
Werkervaring

 

2020-heden

Vreeling Engineering

Zelfstandig technisch adviseur voor product en of proces optimalisatie

2020-2019

Manager tooling and prototyping, Brink towing systems

Verbeteren en optimaliseren van de werkprocessen van de T&P afdeling, maar ook de werkprocessen van de fabriek zelf. Leidinggeven aan 3 verschillende aspecten binnen de afdeling, namelijk de tool engineering (3 vte-ers, ontwerpen en aanmaken van nieuwe mallen), de werkplaats (4 vte-ers, aanmaken van prototypes, lasmallen en ondersteuning van projecten) en het mallenbeheer (2 vte-ers, onderhoud en beheer van mallen). Toepassen van Lean principals, 5s, value steam evaluaties. Scrum implementaties.

2018-2017

NPI Lead, Philips Drachten

Samenwerkend met het Research and development team om de implementatie van een nieuwe ontwikkeling te realiseren. Als NPI lead was ik verantwoordelijk voor het opleveren van alle technische zaken die benodigd zijn voor de productie van de ontwikkeling (LatteGo, Atlas). Met andere woorden de gereedschappen, productielijn, de verpakking. Kenmerkend was de vele samenwerking met collega’s in Drachten maar ook in Roemenie en externe toeleveranciers.

2017-2016

R&D Manager, Dutch thermoplastic components.

Inhoud geven aan een nieuw op te zetten afdeling. Leiding geven aan drie vte-ers. Verantwoordelijk voor de implementatie van twee nieuwe processen zijnde het geautomatiseerd beleggen van thermoplastische UD vezels en het consolideren van deze platen.

2016-2014

Senior R&D engineer composiet Fokker Special Product.

Verantwoordelijk voor de implementatie van het Vacuüm injectieproces binnen de groep Special products van Fokker Aerostructures

    2014-2013

3D print technologie ondersteuning

    2012

RTM SMS “trailing edge” advisering

RTM productieruimte optimalisatie. Als proces kennisdrager zat ik in de adviesgroep om de kosten te reduceren.

    2016-2009

Het introduceren van proces simulatie technologie om binnen R&D beter inzicht te krijgen in de te maken technologiekeuze, toegespitst op business case ontwikkeling

    2014-2009

Projectleiding Implementeren thermoplastic Fiber Placement technologie.

Met robot technologie wordt er automatisch thermoplastische vezel versterkte kunststof tape op een mal vorm gelegd. De tapes worden autonoom gelegd en geknipt. Ontwikkeling van de machine, verbetering van het gereedschap zijn zelfstandig en in samenwerking met een externe partij uitgevoerd. In het kader van het TAPAS project zijn meerdere demonstratie producten gemaakt en getest. Programmering van de robot ging via de Vericut Composite  software, met de post-processor en de FANUC besturing.

    2009-2008

Projectleiding Implementeren RTM “Trailing edge” producten voor de Gulfstream 650

2009-2005

Projectleiding van ALCAS voor het Nederlands deel uit dit Europese project.

Het ALCAS project bestaat uit 2 fases. In de eerste fase is er een deel van de vleugel van de Dassault F7X ontwerpen, geproduceerd en getest. Dit is uitgevoerd in samenwerking met 4 externe partners. (NLR/Nedtech engineering/ATS kleizen/ACG Engeland). In de 2e fase is er een rear spar van de Dassault F7X ontworpen en geproduceerd. Het testen van complete Horizontal, waar de Rear spar een onderdeel uit is, zal in 2010 plaatsvinden. Dit werk is uitgevoerd met 3 externe partners (NLR/Nedtech engineering/ACG).

2007

Ontwikkeling RTM trailing edge voor Gulfstream

2006

Opzetten RTM productie faciliteit

2005

Implementeren 2e vliegende RTM onderdeel, de FM antenne console

2005-2004

RTM technologie ontwikkeling tbv de JSF. Aanmaak van 2 verschillende demonstrators

2004-2003

Implementeren van de RTM technologie binnen Fokker mbv NH90 tailbumper product (het eerste vliegende RTM deel van Fokker).

2003-1999

Research and development engineer voor RTP3.15. Europees RTM technologie ontwikkelings programma. Aanmaak van 4 verschillende demonstrators.

2002-1998

Participatie JSF technologie ontwikkelings programma als research and development engineer. Thermohard prepreg technologie ontwikkeling. Literatuur studie Resin Transfer Moulding (RTM) technologie.

2001-1998

Implementeren thermoplasten perssysteem. Opstellen bestelspecificatie, opstellen van het investeringsvoorstel, selectie van leverancier, Implementeren en kwalificatie perssysteem, overdracht aan productie.

1998-1997

CATIA Designer, TT-engineering te Zwolle, Ontwerpen van stoelen voor de automobielindustrie te Duitsland

1997

Afstuderen Fokker Hoogeveen, R&D composiet, kwalificatie nagelverbindingen “Main Under Carriage door” F50

1996

Stagiair Coberco kaas, Onderzoek naar het indroogproces van kazen

1995

Stagiair Fokker Hoogeveen, R&D composiet, thermoplasten vouwtechnologie

1997-1995

Weekendhulp Gamma Meppel

 

Top
marko@vreeling.com